OfficeGrip_logo

Wat is Microsoft Intune

Apparaatbeheer voor zakelijk gebruik

Met Microsoft Intune wordt het mogelijk om alle apparaten van een organisatie te beheren via een cloudservice. Het is mogelijk om een specifiek beleid te configureren om toepassingen te beheren. Wat Microsoft Intune is en hoe het werkt leggen wij hier uit.

Inhoudsopgave

Wat is Microsoft Intune

Microsoft Intune is een cloudservice waarmee het mogelijk wordt om alle apparaten te beheren vanuit een centrale omgeving. Intune maakt het mogelijk om specifieke beleidsregels te maken voor apparaten en voor de gegevens die daarop staan. Op persoonlijke apparaten kan de toegang tot bedrijfsgegevens worden ontzegd, waardoor bij verlies of diefstal van persoonlijke apparaten geen bedrijfsgegevens op straat belanden. Bij persoonlijke apparaten worden de bedrijfsgegevens geïsoleerd van de persoonlijke gegevens. Met Microsoft Intune kun je het volgende doen:

  • Voor 100% werken vanuit de cloud.
  • Beleidsregels instellen voor persoonlijke apparaten en apparaten die eigendom zijn van de organisatie.
  • Apps implementeren en verifiëren op apparaten.
  • Bedrijfsgegevens beschermen door regels in te stellen voor het openen en delen van gegevens.
  • Apparaten en apps laten voldoen aan beveiligingsvereisten.
Microsoft Intune

Apparaatbeheer met Intune

Met Intune kun je apparaten beheren met een methode die het beste geschikt is voor je organisatie. Bij apparaten die eigendom zijn van de organisatie wil je mogelijk complete controle hebben. Denk dan aan het updatebeleid, beveiligingsinstellingen en verschillende functies die toegankelijk zijn. Met deze methode worden apparaten en gebruikers ingeschreven bij Intune.

Voor persoonlijke apparaten willen gebruikers mogelijk niet dat de organisatie compleet beheer krijgt. Het is mogelijk om deze apparaten toch toegang te geven tot bedrijfsgegevens. Gebruikers kunnen hun apparaten inschrijven, waarna er een aantal veiligheidsmaatregelen kunnen worden toegepast. Denk dan aan MFA (Multi-Factor Authenticatie) om toegang te krijgen tot deze apps en gegevens.

Mobiele apparaten beheren met MDM (Mobile Device Management)

Met MDM wordt het mogelijk om een apparaat compleet te beheren. Wanneer een apparaat onder mobiel apparaatbeheer valt, kan deze vanaf afstand worden gewist en opnieuw naar fabrieksinstellingen gebracht. Het is ook mogelijk om de gegevens van dit apparaat te wissen. Deze functionaliteiten zijn handig voor het apparaatbeheer van bedrijfsapparatuur. Voor persoonlijke apparaten kan MAM een oplossing zijn.

Apps beheren met MAM (Mobile Application Management)

Met MAM wordt het mogelijk om zakelijke gegevens op persoonlijke apparaten te beheren. Het is mogelijk om verschillende beleidsregels toe te passen om zakelijke gegevens te beschermen op deze apparaten. Denk dan aan het voorkomen van het kopiëren van zakelijke gegevens naar persoonlijke apps. Alle zakelijke gegevens uit de Office-apps kunnen vanaf afstand worden verwijderd van persoonlijke apparaten, wat ervoor zorgt dat er complete controle is over hoe er met bedrijfsgegevens wordt omgegaan.

Waarom kiezen voor Microsoft Intune?

Microsoft Intune maakt het mogelijk om alle apparaten binnen een organisatie te beschermen. Het komt helaas nog wel eens voor dat apparaten verdwijnen of zoek raken. Op het moment dat daar gevoelige gegevens op staan, wil je daar als organisatie natuurlijk wat aan doen. Met Intune maak je het mogelijk om apparaten vanaf afstand te blokkeren. Ook kunnen gegevens direct van het apparaat worden verwijderd, waardoor kwaadwillende geen gegevens kunnen buitmaken. Het wordt dus met Microsoft Intune mogelijk om zakelijke gegevens te beschermen.

Microsoft Intune voordelen

Wat is het voordeel van Microsoft Intune?

We hebben het al een aantal keer benoemd, maar het helpt eigenlijk apparaten op afstand te beheren. Nu we steeds vaker vanaf verschillende locaties werken, wordt het beheren van apparaten ook lastiger. Intune zorgt ervoor dat een IT-manager in één keer zicht heeft op alle apparaten. Dit geeft inzichten in welke rechten er beschikbaar zijn per gebruiker. Ook helpt het om op afstand aanpassingen te doen aan het bedrijfsbeleid. Op het moment dat bepaalde gegevens niet meer mogen worden gedeeld, kan Microsoft Intune deze aanpassingen direct doorvoeren aan een grotere groep. Dit betekent dat niet elk apparaat los van de nieuwste beleidsregels hoeft te worden voorzien. Dit kan voor een IT-manager erg veel tijd schelen.

Complete integratie met Azure AD

Intune en Azure AD werken nauw met elkaar samen, wat het mogelijk maakt om verschillende scenario’s toe te passen voor het apparaatbeheer. Het is mogelijk om te vereisen dat mobiele apparaten voldoen aan organisatiestandaarden die worden bepaald vanuit Intune. Mochten apparaten niet aan de organisatiestandaarden voldoen, dan kan de toegang tot bijvoorbeeld de zakelijke e-mail of SharePoint worden ontzegd. Het beleid kan globaal worden ingesteld, maar kan ook per apparaat worden aangepast.

Tot slot

Microsoft Intune maakt het mogelijk om alle bedrijfsgegevens te beschermen. Met Intune wordt het mogelijk alle apparaten te beheren vanuit een centrale omgeving. Het wordt zo mogelijk om iedereen vanuit de cloud te laten werken en toch de controle over gegevens te behouden. Benieuwd wat Microsoft Intune voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze security experts of kijk verder op onze Microsoft Intune pagina.

Microsoft Endpoint Manager

Microsoft Intune is samengevoegd met Microsoft Configuration Manager. Alle functionaliteiten van Microsoft Intune en Microsoft Configuration Manager zijn daarom nu ondergebracht in Microsoft Endpoint Manager. Lees daarom hier alle informatie over Microsoft Endpoint Manager.

Meer informatie over het Zero Trust model?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

Zero-Trust-een-nieuw-beveiligings-tijdperk-3

Meer lezen

Achtergrond

NIS2: De impact op uw organisatie

Tegen het einde van 2024 zal de vernieuwde Europese richtlijn voor ‘Network and Information Security’, bekend als NIS2, worden geïntegreerd in de Nederlandse wetgeving. In het licht van het groeiende belang van internetveiligheid, zal deze bestaande wet worden versterkt met strengere vereisten en zal deze worden uitgebreid naar een groter aantal bedrijfssectoren. Maar wat zijn de gevolgen van deze veranderingen en hoe kunnen bedrijven zich hier nu al op voorbereiden?

Lees meer...
Copilot-Teams
Achtergrond

De nieuwe dimensie van Microsoft Teams met Copilot

Bij OfficeGrip brengen we continu innovaties naar onze klanten om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Microsoft Teams is het kloppende hart van moderne samenwerking, en we zijn erg enthousiast over de nieuwste verbeteringen die de samenwerking verder zullen versterken en hybride vergaderingen nog effectiever zullen maken.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!